بارنامه
چاپ مقالهدر حمل و نقل دريائى بارنامه اهميت به سزائى دارد و همانطورى که در مقررات کنوانسيون ملل که به مقررات هامبورک آلمان مشهور است چنين تعريف گرديده است.
بارنامه سندى است که دلالت بر حمل و نقل دريائى و تحويل کالا يا بارگيرى آن توسّط حملکننده آن دارد و حامل آن متعهّد مىگردد که کالا را در برابر سند مزبور تحويل دهد و همانطورى که در فروش سي.اَند.اِف هم اشاره گرديده است اين سند از لحاظ حقوقى داراى چند خصوصيّت است.
۱. سندى است که دلالت بر وجود قرارداد حمل و نقل مىنمايد.
۲. دليلى است بر اينکه کالا تحويل گرديده و روى کشتى قرار دارد. در حقيقت نوعى رسيد کالا و محموله هم به حساب مىآيد.
۳. سندى است که دلالت بر مالکيت کالا دارد يعنى هر کس آن را در دست داشته باشد مالک کالا يا نماينده مالک مىباشد.
۴. قابليت نقل و انتقال دارد يعنى بهوسيله بارنامه مانند قبض انبار مىتوان محموله را به ديگرى منتقل نمود.
۵. بدون در دست داشتن بارنامه کالا تحويل نمىشود.
انواع بارنامه
در حمل و نقل دريائى بارنامهها به انواعى تقسيم گرديدهاند.
۱. بارنامه بارگيرى کالا
که در حقيقت سند و مدرک از سال جنس است به مقصد معيّن و با کشتى مشخّص و به درخواست فرستندهٔ کالا، و با وجود اين مدرک ارسالکننده خرسند و مطمئن مىباشد که جنس را به خريدار يا نماينده او تحويل داده و رسيد آن را در دست دارد که در آن ذکر نکات زير ضرورى است.
ـ نام کشتى که کالا در آن بارگيرى شده است
ـ تاريخى که بارگيرى بهعمل آمده است
ـ ذکر مشخّصات مرسلاليه
ـ ساير شرايطى که لازم باشد در آن ذکر مىشود
۲. بارنامه (اخذ مالالتجاره)
در مواردى ممکن است که کالا براى حمل به بندر مبداء رسيده باشد ولى وسيلهاى که آن را بايد حمل نمايد هنوز به بندر محل تحويل کالا نرسيده و يا اينکه در بندر لنگر انداخته اما به جهاتى آمادگى بارگيرى ندارد در چنين صورتى ممکن است بارنامهاى تحت عنوان اخذ کالا صادر شود مبنى بر اينکه ارسالکننده کالا در حقيقت جنس را به متصدى حمل و نقل تحويل داده است ولى بارگيرى بهعمل نيامده اما هر وقت کشتى آماده شد کالا تحويل خواهد شد تا حمل گردد.
۳. بارنامه حمل جنس با چند کشتي
اين بارنامه زمانى صادر مىشود که از بندر مبداء تا مقصد دو يا چند کشتى کالا را حمل مىنمايند و معمولاً در مسيرهاى طولانى و برون قارّهاى مورد استفاده قرار مىگيرد به اين معنى که در بارنامه تصريح مىشود از فلان نقطه تا فلان بندر کشتى A آن را حمل مىنمايد و از بندر ديگر که ميان راهى يا بين راهى هم ناميده مىشود کشتى Bمسؤول حمل آن است. در هر حال چه کالا با يک کشتى حمل شود يا با چند کشتى متصديان حمل و نقل مسوؤليت تام و تمام دارند که جنس را سالم به مقصد تحويل نمايند.
تعداد نسخههاى بارنامه
ماده ۶۲قانون دريائى ايران تعداد نسخههاى بارنامه را حداقل چهار نسخه تعيين نموده است که نسخه اصلى متعلق به ارسالکننده کالا مىباشد و نسخه دوم براى گيرنده کالا با مرسلاليه و يا کسى که بارنامه به نام و براى او صادر مىگردد و نسخه سوم به کاپيتان کشتى تسليم مىگردد و نسخه چهارم براى صاحب کشتى يا به کسى که نمايندگى قانونى او را بر عهده دارد ارسال مىشود.
لازم به ذکر است که تمام نسخههاى بارنامه به منزله يک نسخه مىباشند که براى حمل محموله بهخصوص اعتبار دارد و به اين جهت داراى تاريخ معينى مىباشد يعنى تاريخ و شماره تمام نسخههاى بارنامه يکى است و شرايط مربوط به حمل و نقل کالا در همه نسخهها يکسان بوده و با هم تفاوتى ندارد.
نظرات